Geen enkel verhaal is een mensenleven waard

Hoe ver ga je als nieuws­zender om verslag te doen vanuit oorlogs­gebieden? Het verhaal van journalist Robin Ramaekers en camera­man Stijn De Smet laat de enorme risico’s zien, maar ook waarom de aanwe­zig­heid van verslag­­gevers in brand­haarden cruciaal is. Een duivels dilemma: hoe ver moeten we gaan voor het nieuws? 

Stijn en Robin

S

tijn is verdwenen. We weten niet of hij nog leeft”. Het is midden in de nacht wanneer onze chef buiten­land mij wakker belt. 

Stijn, de cameraman die op dat moment samen met VTM NIEUWS-journalist Robin in Beiroet zit. Die nacht is er een raketin­slag vlakbij hun hotel geweest. Ze zijn ter plekke gegaan en toen is het helemaal verkeerd gelopen. Er waren schoten, er was chaos. Robin is een tijdlang onder­vraagd en in elkaar geslagen, zo zegt de chef mij, hij is gewond maar ondertussen op weg naar het ziekenhuis. 

Maar waar is Stijn?


Met enkele mensen beginnen we om vier uur ’s nachts ziekenhuizen in Beiroet te bellen. Meer dan drie uur later zegt een Libanese verpleger op een spoeddienst van een ziekenhuis ergens in Beiroet ein­de­lijk: “Stijn De Smet? Yes, he’s here. I’ll put him in a wheelchair and bring him to the phone”.


Het nieuws van Robin en Stijn gaat de wereld rond. Televisiezenders sturen ploegen naar het Mediaplein in Antwer­pen voor commentaar, verslag­gevers hangen aan de telefoon. Ook in ons eigen nieuws zit ik in de uitzen­ding. Anker Freek Braeckman stelt mij de vragen die hij moet stellen. “Hebben we als nieuws­­redactie genoeg gedaan om dit te voor­komen?”, “Waarom nemen we dit soort risico’s?”.


Mijn antwoorden zijn niet gelogen. We hébben mensen met ervaring gestuurd. Mensen die speciale trainingen hebben gekregen om in oor­logs­situaties hun werk te kunnen blijven doen, die weten wat ze moeten doen als ze in de loop van een pistool kijken. 

Dilemma

Later, wanneer Robin en Stijn weer veilig in België zijn, beamen ze dat ook. Ze bleven rustig. Ze wisten dat ze moesten blijven praten, dat ze moesten proberen de controle te behouden. Voorlopig lijkt de psychische en geluk­kig ook de fysieke schade mee te vallen.


Ook waarom we dit willen doen, is duidelijk. Meer dan ooit, zelfs. Met sociale media die overspoeld worden door niet te verifiëren foto’s en video’s is het belang­rijk dat er objectieve, journalistieke waarne­mers zijn. Ook de onze, niet alleen die van grote spelers als CNN of BBC, want ook voor ons stopt het nieuws niet aan de landsgrenzen. We zijn een nieuwszender met een open blik op de wereld. 


Robin is ondertussen alweer in Syrië geweest, Stijn wil ook terug, eens hij helemaal fit is. De beslissing om Robin te laten vertrekken, was moeilijk. Wij willen ook dat ze terug gaan, maar tegelijkertijd voelen we een verplet­terende verant­woor­delijkheid. Omdat wij het zijn die de final call geven. Omdat wij het zijn die zeggen ‘Ga maar’.


De risico’s duw je op zo’n moment al snel weg, maar sinds Libanon zijn ze niet meer te negeren. Plots heb je de ongeruste vader van een neerge­schoten Stijn aan de lijn of zit je in een ziekenhuiskamer met de vrouw van een gewonde Robin en weet je precies wat er op het spel staat. 


Het is een dilemma dat bij elke volgende trip zal terugkomen en waar we goed over moeten blijven praten. Het enige wat we allemaal zeker weten, is wat Robin in zijn allereerste reactie zegt: “Geen enkel verhaal is een mensenleven waard”.

Kim Herbots

Hoofdredacteur VTM Nieuws

The wall

Nieuw: Studiorepo

W

e deden het al een tijdje in VTM NIEUWS: een journalist voor een reuzegroot scherm zetten en uitleg geven bij een onderwerp. Een wall of explainer, noemen wij dat. De afdeling grafiek werkte daar hard aan en vaak zag het er prima uit, maar soms had je toch een beetje een spreekbeurt­gevoel. 


Toen we in september gingen re­stylen, beslisten we om ook met die wall een stap verder te gaan. Meer diepgang, meer afwisse­ling. Niet altijd pure grafie­ken en cijfertjes, maar ook dronebeeld, quotes van experten of gewone mensen en vooral heel veel beeld. 


Elke dag kiezen we één vraag die aansluit bij een onderwerp dat in het nieuws zit en werken we dat in de diepte uit. De ene week brengt Carl Theunis die studiorepo – want zo hebben we het gedoopt – de andere week is het aan nieuw gezicht Meryem El Mandoudi. 


Als je kind een valse bommelding doet, wie moet dan de kosten betalen? Wat doen blauwhelmen? Welk kassasysteem is het meest efficiënt: aanschuiven of zelf scannen? Door elke dag te focussen op een heel erg specifieke vraag, maken we onze beloftes aan de kijker nog meer waar en zorgen we ervoor dat iedereen elke dag een beetje slimmer wordt. 

Klik hier voor een impressie

Verkiezingen

De winnaar

E

en intieme setting met twee stoelen, een decor dat in niets de aandacht afleidt, anker Cathérine Moer­kerke én de winnaar van de verkiezingen. Meer was er eigenlijk niet nodig om een oud zeer op verkiezings­avond op te lossen.


Op verkiezingsdag kampt VTM NIEUWS al jaren met hetzelfde probleem. ‘s Avonds, rond een uur of tien, trekken de voorzitters van de politieke partijen naar de open­bare omroep voor een afsluitend debat. En de kijker, die trekt mee. ‘Zoek iets wat daar tegenover kan staan’, was de opdracht.


Verkiezingsdag is hectisch. Voor ons, maar ook voor de kijker. Na 14 uur televisie heeft iedereen nood aan rust, dus waar­om niet focussen op het eerste, lange, rustige gesprek met dé winnaar, de enige persoon die er op dat moment toe doet?

Het was logistiek een huzarenstukje. We hadden een studio nodig waar elke voorzitter tussen zijn of haar speech en het debat vlot zou geraken én we moesten de winnaar op een hele drukke avond overtuigen om mee te gaan.


Het is gelukt en met resultaat: ‘De Winnaar’ heeft er mee voor gezorgd dat ook VTM NIEUWS een winnaar werd op 9 juni. Ons marktaandeel steeg met tien procent ten opzichte van de vorige verkie­zingen en we waren de hele dag door – ook ‘s avonds – marktleider bij de groep kijkers tussen 18 en 44. 

Het jaar in cijfers

Hoe groot is ons dagelijks bereik? Hoeveel artikelen schrijven we per dag en welk rapportcijfer krijgt VTM NIEUWS van abonnees?

Bekijk alle cijfers van 2024